Tips en onderhoud

 • Laat de slaapzak regelmatig luchten, vooral als deze lang niet wordt gebruikt.
   
 • Gebruik de compressiehoes alleen voor transport. Bewaar de slaapzak na thuiskomst uitgerold in een ruime hoes op kamertemperatuur, als deze voorlopig niet meer gebruikt wordt. Stop de slaapzak met een open rits in de hoes, niet netjes oprollen. Dit is eenvoudiger, maar ook beter voor de slaapzak.
   
 • Gebruik een vloeibaar wasmiddel (1/3 van de normale dosering) of een speciaal donswasmiddel. Zorg er altijd voor dat de slaapzak goed nagespoeld wordt, om het wasmiddel volledig te verwijderen. Chemisch reinigen is af te raden. Hang de slaapzak te drogen, indien nodig centrifugeer vooraf bij een laag toerental. Drogen in de wasdroger alleen indien noodzakelijk. Gebruik in dit geval de laagste temperatuur en laat bij een donzen slaapzak een paar tennisballen meedrogen om de slaapzak luchtig op te kloppen. Dit is beter voor het dons. Zorg ervoor dat de slaapzak helemaal droog is voor deze opgeborgen of in gebruik genomen wordt. De buitenzijde kan droog aanvoelen, de vulling kan echter nog vochtig zijn. Het beste is tijdens het droogproces de slaapzak een aantal keer goed op te schudden. Lees in alle gevallen vooraf de wasvoorschriften in het label van de slaapzak!
   
 • Felle zon is slecht voor de meeste slaapzakken, met name voor synthetische vullingen en katoenenbuitenstof. Voorkom onnodige blootstelling aan zon en uv-straling.
   
 • Als de slaapzak gescheurd is, moet deze direct gerepareerd worden om erger te voorkomen. Met breed plakband kunt u een scheur tijdelijk dichten, totdat deze gerepareerd kan worden.